Utskrift

Stian Pedersen med Draupnir EmblaVi har intervjuet en av våre egne utviklere, Stian Pedersen. Han forteller om kjennetegnene til en god sal, utviklingen av saler og ikke minst om den nye salen tilpasset kvinner: Draupnir Embla.
Stian forteller også om sitt samarbeid med Draupnir Hesteutstyr.

­- Hvordan vil du definere en god sal?
- En god sal gir rytteren en godt balansert sits, og gir rytteren rett sittesittilling for å ri godt. Den skal være komfortabel og uten ubehagelige kanter og sømmer. Alle ubehageligheter påvirker ridningen. En god sal skal på ingen måte irritere deg i ridningen, sier Stian Pedersen. Den gode salen skal dessuten fungere når hesten beveger seg. Alt for mange vurderer salen når hesten står i ro.

Han har vært ansvarlig for Draupnir SP – salen som har initialene hans som navn.
- Da jeg ble involvert med Draupnir Hesteutstyr, må jeg innrømme at jeg ikke var fornøyd med salbommene som ble brukt den gangen. Den første forutsetningen for å komme videre, var å få laget en ny salbom. Resultatet ble torsjonsbommen som er konstruert av Draupnir Hesteutstyr.
Denne salbommen gjorde det mulig å lage en sal med minst mulig avstand mellom hest og rytter – og det var dette jeg ønsket. I tillegg ga salen lårstøtte med sine korte kneputer. Korte kneputer gjør at også at kneet blir friere. Dette kan hjelpe ryttere som bruker for mye knelås.
På dette området var vi den første salprodusenten.

 - Har Draupnir SP vært et vellykket prosjekt sett fra din side?
- Ja, svarer Stian, - jeg har kontakt med veldig mange eliteryttere. Jeg vet godt at veldig mange har ønsket å ri med SP-salen. I de tilfellene de ikke har gjort dette, har krav fra sponsorer bestemt. Då denne måten er det på samme måte i mange andre idrettsgrener, pengene bestemmer.

Stian Pedersen i aksjon under NM. Foto: Kari EgelandsdalDraupnir SP og Draupnir Elle har samme sete. SP er enkelkappet og Elle har dobbel kappe.
- Selv foretrekker jeg enkel kappe, men jeg ser godt at dette er en vanesak. For Draupnir er det også viktig å kunne tilby det kundene ønsker, enten det gjelder enkel eller dobbel kappe eller korte eller lange kneputer.

Draupnir Embla

Draupnir Embla ble lansert i juli 2013. Stian Pedersen har vært en av flere utviklere av denne salen. Embla er trolig den aller første islandshestsalen som er spesielt tilpasset kvinner. Prosjektet startet for flere år siden, og den opprinnelige planen var egentlig å lage en sal med en annerledes form i setet. - Så fikk vi noen rimelig tydelige oppfordringer om å lage en sal spesielt tilpasset kvinner. Dette fant vi veldig interessant, og vi lot den prosessen spore av, for å si det slik.

Problemet kvinner gjerne får i en tradisjonell “herresal”, er at knær og tær gjerne vender for mye ut fra hesten. Da blir rytteren sittende på baksiden av låret, og underskjenkel mistes framover. I tillegg vil ryggen bli spent og rytteren mister en del balanse og evne til å følge hestens bevegelse. Den automatiske framdriften fra sitsen mister en også.

- Dette ville vi til livs med å konstruere salen Embla. Så enkelt er det, sier han.

- Hvilke forandringer er det egentlig som er gjort på Embla sammenlignet med andre saler?
- Denne gangen har vi ikke tenkt å gjøre det enkelt for våre konkurrenter, sier han, og vil ikke ut med forklaringer på hva som er gjort. Det viktigste er at vi har fått laget det produktet vi ønsket – en islandshestsal som skal være god for kvinner. – Vi er blitt kopiert mange ganger tidligere, og kommer sikkert til å bli det igjen!

- Vil Embla kunne passe for menn?
- Ja, det er allerede mannlige ryttere som rir på Embla. Andre har fattet interesse og vil bestille. Kvinner har ridd i saler tilpasset for menn aldri så lenge, og det er en selvfølge salen også vil være god for mange menn. Det er rett og slett en god sal med skikkelig sittekomfort.


Draupnir Hesteutstyr

Stian Pedersen har vært med i utviklerteamet til Draupnir lenge. På spørsmål på hva som kjennetegner Draupnir Hesteutstyr, sier han:
- Vi firer ikke på kvalitet eller håndverk for å få ned prisen. Både skinn og arbeid skal være av beste klasse. Dette setter jeg pris på. Sammenligner du oss med våre konkurrenter, vil du se at ingen har et slikt utvalg av størrelser, vidder og vinkler – valg mellom enkel- og dobbel kappe og hvordan kneputer skal være.
- En sal skal passe både hest og rytter, sier han. – Det skal godt gjøres å ikke finne en Draupnir-sal som ikke passer begge deler!

- Hva da med Draupnirs rimeligere salmodell, Draupnir SMART?
- Selv her mener jeg vi er milevidt foran konkurrentene våre når en vurderer både pris og kvalitet, sier Stian Pedersen.